Över 300 ryska journalister dödade


TT har idag skrivit en bra artikel om läget för journalister i dagens Ryssland. Över 300 journalister har dödats sedan 1991 och de flesta fallen är ouppklarade.


http://svt.se/2.22584/1.2230567/rysk_press_-_nedslagen_och_domd?lid=puff_2230567&lpos=rubrik

 

Mycket information om den brutala misshandeln av den kände journalisten Oleg Kasjin finns här.

En annan källa jag kan rekommendera är journalisten och bloggaren Kalle Knivilää som skriver om attacken mot Kasjin i en artikel i Sydsvenskan.

 

Jag kan också konstatera att journalisten Michail Beketov enligt TT fick sin dom på onsdagen. För några år sedan slog han larm om att beslutsattarnas egenintressen gjorde att miljöhänsyn kördes över vid motorvägsbygget i Chimki:

 

"Beketov fick sin bil sönderbränd och sin hund ihjälslagen med basebollträn men upprepade ändå sina anklagelser. Då stämdes han av borgmästare Vladimir Streltjenko och döms nu till drygt 1 000 kronor i böter för förtal.

Att Beketov däremellan misshandlades så grovt att han i dag är rullstolsburen och hjärnskadad bevekade inte Streltjenko att dra tillbaka sin stämning. Domaren beslutade ändå att journalisten slipper betala, på grund av den långa tid som processen tagit."


Det är rysk rättvisa i ett nötskal.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0