Misshandeln mot Beketov utreds på nytt

Rysk polis ska återuppta utredningen av den grova misshandeln av journalisten Michail Beketov, läser jag på TT. 

Beketov misshandlades 2008 efter att ha rapporterat om det omstridda vägprojektet genom Chimki. Han slogs så illa att det gjorde honom rullstolsburen och hjärnskadad.

Igår dömdes han dessutom till böter för att före misshandeln ha förtalat Chimkis borgmästare. Läs mer om det här.

 


Lärare utsatt för rysk "maktematik"

TT har följande lilla artikel ikväll:

"Nej, det lämpar sig inte att skoja med makthavarna Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev i ett ryskt matematikproblem, har S:t Petersburgläraren Grigorij Tjepitjev fått lära sig. I övningen - utlagd på nätet - tänker premiärminister Putin på ett tal som president Medvedev måste gissa, om han inte ska få sparken. "Det var bara för att göra övningen roligare och mer intressant för studenterna", försvarar sig Tjepitjev, som nu plockat bort övningen "enligt myndigheternas önskemål".

Nog skulle man väl kunna begära att Putte och Medde hade lite mer humor? ;-)


Stoppad av milisen?

Den ryska polisen ska byta namn från "Militsija" till "Politsija". Det som ett led i en stor reform som polisen ska genomgå. Jag minns att när jag för första gången var i Ryssland och såg poliser tyckte att det var lite roligt att "milisen" var ute och patrullerade. Ordet "Politsija" använder redan vid tiden före Sovjetunionen, men efter oktoberrevolutionen 1917 beslöt bolsjevikerna att byta namn eftersom man ansåg att ordet var förknippat med den gamla tsarmakten. "Militisija" ansågs mer folkligt. Det har ju dock lett till en komiska missförstånd (som i mitt fall) där människor gjort sig lustiga över att ha "blivit stoppade av milisen". Nej, det blev du inte, det var polisen som stoppade dig!

Om namnbytet kommer att återupprätta det usla förtroendet för rysk polisen är dock tveksamt. Polisen förknippas med korruption och godtycklig våldsanvändning och i en enkätundersökning svarade var fjärde tillfrågad ryss att de sympatiserar med gänget som dödat en polis och skadat minst tre. Nyligen arresterade polisen drygt 100 personer som demonstrerade för rätten att demonstrera i St Petersburg, läs mer om det i ett tidigare blogginlägg.

"Militsija" och "Polititsija" - skillnader (på ryska)


Video från presskonferensen där reformen presenterades: (på ryska)

Över 300 ryska journalister dödade


TT har idag skrivit en bra artikel om läget för journalister i dagens Ryssland. Över 300 journalister har dödats sedan 1991 och de flesta fallen är ouppklarade.


http://svt.se/2.22584/1.2230567/rysk_press_-_nedslagen_och_domd?lid=puff_2230567&lpos=rubrik

 

Mycket information om den brutala misshandeln av den kände journalisten Oleg Kasjin finns här.

En annan källa jag kan rekommendera är journalisten och bloggaren Kalle Knivilää som skriver om attacken mot Kasjin i en artikel i Sydsvenskan.

 

Jag kan också konstatera att journalisten Michail Beketov enligt TT fick sin dom på onsdagen. För några år sedan slog han larm om att beslutsattarnas egenintressen gjorde att miljöhänsyn kördes över vid motorvägsbygget i Chimki:

 

"Beketov fick sin bil sönderbränd och sin hund ihjälslagen med basebollträn men upprepade ändå sina anklagelser. Då stämdes han av borgmästare Vladimir Streltjenko och döms nu till drygt 1 000 kronor i böter för förtal.

Att Beketov däremellan misshandlades så grovt att han i dag är rullstolsburen och hjärnskadad bevekade inte Streltjenko att dra tillbaka sin stämning. Domaren beslutade ändå att journalisten slipper betala, på grund av den långa tid som processen tagit."


Det är rysk rättvisa i ett nötskal.


Amesty kräver bättre skydd för journalister

Efter attacken på Oleg Kasjin går Amnesty International ut och kräver bättre skydd för journalister i Ryssland:

“The Russian authorities must stop this chilling trend of journalists being attacked with impunity,” said John Dalhuisen, Amnesty International’s Deputy Director for Europe and Central Asia.


Så sent som tisdag den 8 november attackerade ännu en journalist i Ryssland. Anatolij Adamtjuk, reporter på en lokaltidning i Moskva, misshandlades men klarade sig undan med en hjärnskakning.

Oleg Kasjin opererad i tre timmar

Den 30-årige journalisten Oleg Kasjin tycks ha klarat sig utan hjärnskador. Det skriver tidningen Kommersant där Kasjin är anställd. Kasjin opererades igår på ett av Moskvas sjukhus och operationerna tog totalt tre timmar.

Oleg Kasjin misshandlades svårt utanför sitt hem i Moskva av okända gärningsmän natten till lördag. Två män stod och väntade på honom med en blombukett och misshandlade honom brutalt. Han fick bland annat flera fingrar krossade. Tillvägagångssättet påminner om misshandleln av en journalisten Michail Beketov i staden Chimki för två år sedan. Beketov slogs medvetslös och lämnades i tron att han var död. Han låg i koma i två veckor och läkarna tvingades amputera ett ben och flera fingrar.

Michail Beketov


"Kommer att straffas" Fotomontage: ungdomsorganisationen "Unga gardet"

Överfaller mot Kasjin i svenska medier:
DN
SVD

Andra bloggar:
Lindrig Huliganism
diVERse - Kalle Kniivilä

Bloggaren Amanda Lövkvist har sammanställt en lista med några av Oleg Kasjins artiklar, bland annat om protesterna mot vägbygget i Chimki. Se hela listan här (på ryska).

"Förrädarjournalist" brutalt misshandlad

Den 30-årige journalisten på tidningen "Kommersant" Oleg Kasjin blev överfallen och brutalt misshandlad utanför sitt hem natten till lördag. Två okända män stod och väntade på honom med en blombukett när han kom hem. Gårdskarlen blev vittne till misshandeln. En granne till Kasjin, artisten Elena Pogrebizjskaja, skriver på sin blogg att  det hela enligt gårdskarlen var ett beställningsjobb som varit noga planerat och att Kasjin blev brutalt misshandlad med ett tillhygge. Kasjin ådrog sig bland annat hjärnskakning, käkfrakturer, benbrott och flera fingrar krossade. Han ligger nu nedsövd på ett av Moskvas sjukhus. Läget bedöms som allvarligt men stabilt. Att dådet utförts med syfte att skrämma Kasjin, och givetvis också andra kritiskt granskande journalister, till tystnad verkar tämligen glasklart. Kasjin blev inte rånad (han fick behålla både mobiltelefon och plånok), bara halvt ihjälslagen.

"Förrädarjournalist"
Oleg Kasjin har specialiserat sig på att bland annat bevaka oppositionella grupper, vilket uppenbarligen gjort honom obekväm i maktens korridorer. Den 11 augusti skrev maktpartiet Enade Ryssland ungdomsförbund "Molodaja Gvardija" ("Unga gardet") på sin hemsida att Kasjin kommer att straffas för att han bland annat intervjuat en av dem som deltog vid de våldsamma protesterna mot ett motorvägsbygge genom en skog utanför Moskva. Enligt unggardisterna består Kasjins brott i att han intervjuat aktivisten "utan att ha uppfyllt sin medborgerliga plikt och rapporterat honom till myndigheterna". Hatartikeln har den uppfordrande rubriken "Förrädarjournalisterna måste straffas" och pryds med en bild på Kasjin där han ser ut som en brottsling. Bilden har också stämplats med texten "будет наказан" (kommer att straffas).


Idag säger sig dock unggardisterna ta kraftigt avstånd mot attacken på Kasjin. På sin hemsida skriver en av organisationens talesmän att man är "mycket upprörd över detta barbariska brott och att de hoppas att Kasjin snart tillfrisknar". Som av en händelse har också bilden som uppmanar till att Kasjin ska straffas tagits bort från den gamla artikeln. Det behöver naturligtvis inte vara unggardisterna som ligger bakom misshandeln, men exakt hur hade de egentligen tänkt att "förrädarjournalisten" skulle straffas?

Två olika utredningar
Rysslands president Medvedev skriver idag på Twitter att han uppmanat riksåklagarämbetet att sätta fallet under särskild bevakning. Medvedevs twitterinlägg har i skrivande stund "retweetats" 97 gånger. Fallet ska också ha blivit tilldelat en av Moskvas bästa utredare. En förundersökninhgg om mordförsök har inletts  Men ryska journalistförbundet har samtidigt meddelat att de inlett en egen undersökning, vid sidan av myndigheternas utredning. Minns mordet på journalisten Anna Politkovskaja 2006, vars mördare fortfarande är på fri fot. Krav på en ordentlig utredning framfördes också av bland annat journalister och bloggare vid en spontan manifestation under söndagen utanför Moskvas polishus. Demonstranterna krävde bland annat att myndigheterna gör allt för att ställa både utförare och beställare till svars.
увеличить фото ...
Коммерсантъ. Издательский дом
увеличить фото ...

Oleg Kasjins kollegor, redaktionen på Kommersant, skriver på tidningens hemsida att det inte råder någon tvekan om att attacken på deras kollega var professionellt utförd och att det utförts på grund av på Kasjins verksamhet som journalist:

"Нет сомнений в том, что избиение нашего товарища связано с его профессиональной деятельностью. Преступники знали, на кого нападают и за что нападают."

"Det råder ingen tvekan om att misshandeln av vår kamrat har kopplingar till professionell verksamhet. Gärningsmännen viste vem de attackerar och varför."

Överfallet på Kasjin är den åttonde händelsen bara i år där journalister blivit attackerade i Ryssland, enligt RIA Novosti. Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser, beskriver på sin blogg situationen i Ryssland så här:
  • "Sedan muren föll för 20 år sedan har det dödats fler journalister i Ryssland än någon annan stans. Jag vill verkligen inte göra som jan Björklund och hota med ryssen för att motivera ökade försvarsanslag. Detta är ett helt annat sorts problem. Det avgörande är att Sverige och EU inte glömmer bort pressfriheten när man förhandlar med ryska företrädare. Låt frågor om mänskliga rättigheter vara en självklar del av handelspolitik, miljöpolitik, försvarsfrågor och andra områden där Ryssland och EU har utbyte."

Mer om attacken mot Kasjin på bloggen Rysk Mosaik.


Ur de sovjetiska arkiven...


Ryssbloggen har grävt i den gamla sovjetiska arkiven och hittat den här gamla journalfilmen från 1952...nja, så gick det inte riktigt till. :-)

Jag fick tag på den för drygt tre år sen när jag pluggade ryska på universitetet i Petrozavodsk. Jag var där fyra veckor på sommaren och bodde som inneboende hos Ljuba och hennes son Dima. Det var också Dima som gav mig den här filmen.

Eftersom mina senaste blogginlägg har handlat om företeelser i det moderna Ryssland tänkte jag väga upp detta ikväll genom att visa den här gamla filmen som legat och skräpat på min hårddisk.

Alla ni som tycker det är intressant med sovjetisk propaganda: Угощайтесь!:-)





Dementerade Putin sin skiljsmässa?



Nyligen framträdde Rysslands premiärminister Vladimir Putin i nationell TV tillsammans med sin fru Ljudmila. Putin sitter nära Ljudmila i soffan hemma i parets vardagsrum och ett enormt pressuppbåd är på plats. En kvinna frågar Putin om hans civila status och Putin svarar kort och gott: "gift".

Enligt främst brittiska medier är det hela en PR-kupp för att dementera ett rykte om att paret Putin separerat. Den senaste tiden har paret inte synts tillsammans offentligt. En talesperson för Putin var snabbt ute och dementerade att paret separerat utan menade att Putin helt enkelt har ett späckat schema och därför inte hinner träffa sin fru så ofta.

TV-inslaget skulle mycket väl kunna vara en del i samma dementi, men jag har ingen aning om vad som egentligen ligger bakom. Fakta är dock att det pågått en stor folkräkning i Ryssland den senaste tiden (den har precis avslutats). Naturligtvis är det inte alla människor som vill låta myndigheterna registrera dem (av olika skäl) och därför håller sig undan. Putins framträdande i TV skulle alltså helt enkelt kunna förklaras med att han vill föregå med gott exempel. En ryss som ser TV-inslaget ska tänka: "Till och med Putin deltar i folkräkningen, då måste jag göra det också!"

Sanningen om paret Putins framträdande i TV kan alltså vara lite mer komplicerad. Hör här en intervju i P3:s Brunchrapporten där bloggaren Amanda Lövkvist ger sin syn på skiljsmässoryktena.


Oppositionsledare fängslad i St Petersburg

Maksim Reznik, regional ledare för oppositionspartiet Jabloko (Äpplet), är en av 113 personer som igår greps av polis efter att ha deltagit i en demonstration för mötesfrihet i centrala St Petersburg. Demonstrationen hölls till försvar för ryska konstitutionens 31:a paragraf som garanterar just mötesfriheten.

Under året har demonstrationer hållits i flera ryska städer just på den 31:a dagen i varje månad som har 31 dagar. Den här gången hade myndigheterna i Moskva gett tillstånd för en demonstration. I St Petersburg däremot hade demonstranterna inte lyckats få något tillstånd.

Maria Hamberg från Örnsköldsvik deltog i demonstrationen och beskriver på sin Facebook-sida hur polisen, till synes helt slumpmässigt gick runt och grep människor och filmade demonstranterna. 

Film från demonstrationen i St Petersburg (på ryska)


Intressant hur 31-demonstrationerna förenar människor. Journalisten Kalle Kniivilä beskriver på sin blogg hur en 83-årig människorättskämpe gjort gemensam sak med en nationalbolsjevik i kampen för mötesfriheten (även om de bråkar just nu). 


RSS 2.0