Tjetjenienkonflikten långt ifrån över.

Mitt i morgonrusningen på måndagen inträffade två explosioner i Moskvas tunnelbanesystem, på stationerna Lubjanka och Park Kultury. Ovanför Lubjanka-stationen ligger högkvarteret för den ryska säkerhetstjänsten FSB. Det kan möjligen tolkas som en symbolhandling. Allt tyder just nu på attentaten utförts av självmordsbombare och det talas om kvinnor.
Ryska myndigheter har dessutom varit snabba med att gå ut med att man inlett en förundersökning om "terrorism".

Ingen gruppering har än så länge tagit på sig ansvaret för sprängdåden, men vid tidigare terrordåd har tjetjenska rebeller legat bakom. Senast 2004 i Beslan. Vi vet förstås ännu inte OM det är en gruppering med koppling till konflikten i norra kaukausus där Tjetjenien ligger som utfört de aktuella sprängdåden, men det finns förstås mycket som talar för det. OM det är på det viset skickar det en tydlig signal om att kriget i Tjetjenien på långa vägar inte är över, tvärtom vad de ryska myndigheterna länge hävdat.

Det är en utdragen konflikt som blossat upp varje gång som Rysslands president eller premiärminister hävdat att det nu är lugnt i området. Det är dock ännu för tidigt att slå fast vem som står bakom dåden och vi ska inte dra förhastade slutsatser. Historien har också visar att ryska myndigheter är snabba med att peka ut tjejenska separatiskter såsom ansvariga för terrordåd. Senast det hände var för ett år sedan när ett snabbtåg mellan Moskva och Sankt Petersburg utsattes för ett bombdåd och många människor dödades.

Jag kommer att följa utvecklingen med stort intresse. Det jag fruktar mest av allt just nu är den vedergällningsaktion som antagligen hotar om det visar sig att dåden har kopplingar till norra Kaukasus. Jag har också varit rädd för att min vän i Moskva skulle ha drabbats, men så är det som tur är inte.


RSS 2.0