Kanada och Ryssland bråkar om visumregler

Kanada har infört nya regler som kräver att ryssar som vill resa till landet först måste ange vilket parti de röstar på, skriver RIA Novosti. På den nya blanketten för visumansökan måste även ryssar ange information om var de exempelvis gjort sin militärtjänstgöring. Sådan information betraktas som statshemlighet i Ryssland och kan ge upp till 4 år i fängelse. Nu väntas Ryssland vidta liknande åtgärder mot Kanada. Så här uttalar sig en representant för ryska utrikesministeriet, Andrei Nesterenko, för RIA Novosti:

"If we fail to make any progress on the issue during the forthcoming discussion, I do not rule out that we [Russia] may respond likewise with regard to Canadians who plan to visit Russia."


Vad ryssarna röstar på för parti torde dock inte vara någon statshemlighet. Det parti som är helt dominerande i duman är maktpartiet Enade Ryssland, Putins stödparti.

Putinfavorit kan bli ny borgmästare

Det är, kanske inte helt oväntat, en av Putins favoriter som nominerats till posten som ny borgmästare i Moskva. Idag meddelade maktpartiet Enade Ryssland att Sergej Sobjanin är en av fyra kandidater i valet av borgmästare.

För ett par veckor sedan gick tusentals människor ut på Moskvas gator och krävde att den nya borgmästaren skulle väljas genom direktval. Men så lär det knappast bli. Den nya borgmästaren, om det blir Sobjanin eller någon annan, kommer att utses av den innersta kretsen i Kreml.

Sobjanin är Putins stabschef och fungerar också som vice premiärminister.


Fakta Sergej Sobjanin (på ryska)


Inte bara Luzjkov som störtas i Moskva

Nu när Moskvas förre borgmäste Jurij Luzjkov har fått sparken av president Medvedev börjar diskussionen om att flytta det stora monumentet över Peter den Store. Monumentet som står mitt i moskvafloden i närheten av Kreml är skapat av konstnären Zurab Tsereteli, nära vän till Lujkov. Fria Tidningen skriver att många moskoviter ogillar monumentet som utsattes för ett sprängdåd 1997. Tidningen skriver också att monumentet eventuellt ska flyttas till St Petersburg. Det känns ju mer logiskt eftersom Peter själv föredrog staden vid kusten framför Moskva.

Personligen skulle jag dock föredra om monumentet förflyttades till någon mer avlägsen plats där inte så många ser det.


Arnold Schwarzenegger ny borgmästare i Moskva?

Kaliforniens muskulöse guvernör Arnold Schwarzenegger är just nu på besök i Moskva. Det sker samtidigt som spekulationerna går heta om vem som kommer att utses till ny borgmästare i den ryska huvudstaden. På Twitter skämtas det just nu om att Schwarzenegger kanske kan vara aktuell som kandidat till posten. Så här skriver någon som registrerat en falsk Twitter-sida i Kremls namn:

KermlinRussia Пeрзидент Роисси
Сегодня я добавил @Schwarzenegger в список кандидатов на пост мэра Москвы.

Översättning: "Idag la jag till Schwarzenegger på listan över kandidater till posten som Moskvas borgmästare."

Det officiella Kreml är dock inte lika skämtsamma utan nöjer sig med att hälsa Arnold välkommen:

KremlinRussia_E President of Russia
@Schwarzenegger, welcome to Moscow. Looking forward to meeting you and your delegation at @skolkovo


Schwarzenegger själv då? Jo, han twittrar förstås också. Förutom att mikroblogga om sitt snabbesök på röda torget passade han på att berömma Rysslands president Medvedev för hans bilkörning:

Schwarzenegger Gov. Schwarzenegger
Riding with President Medvedev in his great car. You're a great driver, Mr. President! @KremlinRussia_E http://twitpic.com/2wp4j0

Och Kreml tycks belåtet med berömmet av den amerikanske guvernören:

KremlinRussia_E President of Russia
@
@Schwarzenegger Thx for rating the Soviet car so highly. I'm glad we were able to discuss so much during our trip.

Journaliststudenter klär av sig för Putin

Igår fyllde Rysslands premiärminister Vladimir Putin år. I present får han en halvporrig kalender som precis börjat säljas i Moskva där tolv kvinnliga journaliststudenter vid Moskvauniversitetet poserar i utmanande klädsel. Varje pinupjournalist har en personlig hälsning till Vladimir Putin. ”Skogsbränderna är släckta, men jag brinner fortfarande”, säger en av de unga studentskorna.
- De unga journalisterna är inte bara en vacker yta, vackra kroppar. De representerar ett yrke som är i ständigt samröre med makthavarna, förklarar Vladimir Tabak från förlaget som gett ut kalendern, i radiokanalen RSN.
Journalistfakultetens talesperson Larisa Bakulina har fördömt kalendern som "smaklös erotik", skriver Rapport.



Enligt bloggaren Amanda Lövkvist finns det de som hävdar att pinupkalendern bara var ett försök av oppositionen att misskreditera Putin.  Några andra unga studenter har (som ett svar får man anta) satt ihop en alternativ kalender. De unga damerna frågar sig: Hur påverkar inflationen mutornas storlek? När blir Chodorkovskij fri? Gäller mötesfriheten alltid och överallt? Vem dödade Anna Politkovskaja? När inträffar nästa terroraktion?



Journalisten Kalle Kniivilä skriver på sin blogg att de unga studentskor som skulle ledsaga Putin under ett besök vid Moskvauniversitetet för ett par veckor sedan inte fick vara längre än Putin själv. Dessutom skulle de ha "slaviskt utseende", vilket är intressant med tanke på att Ryssland består av många olika folkgrupper.

Putin till sina ministrar: "Sluta röka!"

Premiärminister Vladimir Putin tycker att ryssarna röker för mycket, och manar sina ministrar att fimpa.

Vid ett möte i tisdags påminde hälsominister Tatjana Golikova om att nästan var tredje ryss - 44 miljoner av 142 miljoner människor - röker.

-Det är alldeles för mycket, kommenterade Putin, och frågade vilka av de närvarande ministrarna som röker.

-Sluta röka, föregå med gott exempel, sade han sedan till syndarna.

 Moskva (TT-AFP)


RSS 2.0