Tjernobyl allt större turistmagnet

 

Nästan 25 år efter Tjernobyl-katastrofen håller den kraschade kärnkraftsreaktorn i Ukraina på att bli ett allt mer populärt turistmål, skriver TT idag.


Nyhetsbyrån citerar tidskriften Forbes som har listat olycksplatsen som en av "världens mest unika platser att besöka". I fjol besöktes reaktorn av omkring 7 500 turister, villiga att betala vardera drygt 1 000 kronor för en heldagstur.

 

Uppskattningarna av antalet dödsoffer efter katastrofen varierar från några tusen till flera hundratusen.

 

---

Jag besökte själv Tjernobyl och den övergivna staden Pripjat sommaren 2008. Det var en surrealistisk upplevelse. Helt klart något jag rekommenderar för den som letar efter ett annorlunda resmål.

 

Se alla mina bilder från Tjernobyl och den övergivna staden.

 


 


Lusjkov får sparken

Moskvas omstridde borgmästare Lujvkov har fått sparken av Rysslands president Medvedev, rapporterar TV4Nyheterna.
Det var ju väntat. Lusjkov har suttit vid makten i 18 år och väckt ett allt större folkligt missnöje. I lördags kulminerade missnöjet genom stora protester i Moskva. Vilket ypperligt tillfälle för presidenten att plocka politiska poäng genom att kliva in och visa handlingskraft! Rysk statlig TV har också den senaste tiden visat "avslöjande" reportage om Lusjkov. Det är uppenbart att beslutet att sparka honom inte handlar om att göra folket till viljes, utan att makthavarna i Kreml tröttnat på honom.

Tusentals demonstrerade i Moskva

Uppemot 3000 personer demonstrerade på lördagen i Rysslands huvudstad Moskva. Demonstranterna krävde att myndigheterna återinför de fria valen av borgmästare. Stora demonstrationer brukar inte tillåtas i Ryssland, men den här gången fick man tillstånd. Orsaken till det är antagligen att Kreml tröttnat på Moskvas borgmästare Luzjkov som suttit vid makten i 18 år.

Se bilder från demonstrationen (på ryska): http://v-milov.livejournal.com/271677.html

Demonstration planeras i Moskva

Den 25 september planeras en stor demonstration i Moskva för rätten att få välja borgmästare i fria val. Nuvarande borgmästaren har suttit på posten i 18 år och väljs inte av folket. Det lär bli intressant att följa utvecklingen. Oppositionella demonstrationer i Ryssland brukar inte gillas av makten.

Mer här: http://www.sent25.ru/

RSS 2.0