Oppositionsledare fängslad i St Petersburg

Maksim Reznik, regional ledare för oppositionspartiet Jabloko (Äpplet), är en av 113 personer som igår greps av polis efter att ha deltagit i en demonstration för mötesfrihet i centrala St Petersburg. Demonstrationen hölls till försvar för ryska konstitutionens 31:a paragraf som garanterar just mötesfriheten.

Under året har demonstrationer hållits i flera ryska städer just på den 31:a dagen i varje månad som har 31 dagar. Den här gången hade myndigheterna i Moskva gett tillstånd för en demonstration. I St Petersburg däremot hade demonstranterna inte lyckats få något tillstånd.

Maria Hamberg från Örnsköldsvik deltog i demonstrationen och beskriver på sin Facebook-sida hur polisen, till synes helt slumpmässigt gick runt och grep människor och filmade demonstranterna. 

Film från demonstrationen i St Petersburg (på ryska)


Intressant hur 31-demonstrationerna förenar människor. Journalisten Kalle Kniivilä beskriver på sin blogg hur en 83-årig människorättskämpe gjort gemensam sak med en nationalbolsjevik i kampen för mötesfriheten (även om de bråkar just nu). 


Kommentarer
Postat av: Bastardo

Intressant. Dock är det ett delat land där många (precis som i Vitryssland) hellre vill leva ett liv "ifred" istället för att beblanda sig i politiken offentligt. Oppositionen har ingen lätt uppgift att visa för folk varför de ska offra den trygghet ett liv utanför offentligheten medför.. Hmm

2010-11-01 @ 22:31:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0